WIOSNY CZAS GONI NAS
„taka kapryśna – chwiejno – wiejna, niestała…”
NASTAŁA WIOSNA – już dziś!
słońce weszło na linię równika niebieskiego i osiąga punkt równonocy wiosennej, tzw. punkt Barana. W tym roku przypadł on w sobotę 20 marca na godz. 10:37. Zrównanie dnia z nocą astronomowie uważają za symboliczny początek wiosny astronomicznej zwanej inaczej przesileniem.
WIOSNY CZAS GONI NAS, ale… z Medykiem nie dajmy się wiosennemu przesileniu – sięgnijmy wiosną po rzeżuchę!!!
Dlaczego? To pikantne ziele, zwiastun wiosny, skłania do zastanowienia.
Otóż, niezwykle szybki i bujny wzrost rośliny symbolizował już w starożytności pełne wigoru odradzające się życie. Do Polski przywędrowała w XV wieku. Od tego czasu co roku, tuż przed Wielkanocą talerzyki rzeżuchy wjeżdżają na parapety.
Rzeżucha jest jednym z symboli Odrodzenia ponieważ to bomba witaminowo-mineralna, która uzupełnia niedobory składników odżywczych po zimie – „wszak w rzeżusze tkwi całe dobro natury”.
Za sprawą bogactwa witamin i minerałów rzeżucha wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:
- antyoksydacyjne – dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, rzeżucha pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się skóry, a ponadto uszczelnia naczynia krwionośne;
- detoksykacyjne i odkażające – od wieków rzeżuchę stosowano do dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej oraz w walce z pasożytami jelit. Rzeżucha pomaga też niwelować objawy trądziku;
- wspierające odchudzanie – rzeżucha wyrównuje pracę jelit i reguluje skoki glukozy we krwi, co pozwala przeciwdziałać napadom głodu, a tym samym sprzyja redukcji masy ciała;
- przeczyszczające – rzeżucha to świetny naturalny środek na zaparcia;
- moczopędne – rzeżucha jest polecana osobom cierpiącym na choroby nerek.
Dzięki zawartości luteiny rzeżucha będzie doskonałym uzupełnieniem profilaktyki chorób oczu. W tej roślinie znajdziemy także łatwo przyswajalny jod, który jest niezwykle istotny dla osób z niedoczynnością tarczycy. Rzeżucha jest również bogata w żelazo, które wspólnie z manganem pomaga uporać się z oznakami przewlekłego zmęczenia czy sezonowego osłabienia. Regularne spożywanie rzeżuchy jest też zalecane osobom borykającym się z anemią, chorobą wieńcową, zaburzeniami krążenia czy reumatyzmem.